Razem przeciwko zniekształcaniu historii

Dziś odbyła się konferencja prasowa pod Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” w Kielcach. Podczas konferencji Agnieszka Szmit-Morze – członkini Zarządu Okręgu Świętokrzyskiego Partii Razem powiedziała:

Jesteśmy głęboko zaniepokojeni coraz bardziej nasilającym się w ostatnich latach zjawiskiem rozlewania się na nasz kraj nacjonalistycznej ideologii. Dzieje się to za sprawą skrajnie prawicowych i nacjonalistycznych środowisk przy aktywnym współudziale władz, co jest tym bardziej groźne i zasługujące na nasz protest.

W Kielcach to zjawisko jest również dobrze widoczne. Tylko na przestrzeni niespełna roku mieliśmy do czynienia z udekorowaniem ulicy Henryka Sienkiewicza biało-czerwonymi flagami
z herbem Narodowych Sił Zbrojnych, co miało miejsce w sierpniu zeszłego roku w 72. rocznicę powstania Brygady Świętokrzyskiej NSZ. Organizacja ta ma na koncie kolaborację z niemieckim okupantem, zabijanie jeńców, mordy i grabieże na ludności cywilnej.
Tymczasem władze miasta uhonorowały ją poprzez umieszczenie ich symbolu na flagach narodowych zawieszonych na głównej ulicy Kielc.

Następny przykład to udostępnienie sali kinowej Wojewódzkiego Domu Kultury na pokaz filmu „Bitwa pod Rząbcem – prawdziwa historia”. Film przedstawia historię bitwy, do jakiej doszło, gdy pododdziały Brygady Świętokrzyskiej chcąc odbić swój patrol zwiadowczy z rąk Armii Ludowej dokonały zasadzki na partyzantów z AL i radzieckich skoczków spadochronowych. Jednak film nie przedstawia tej historii w rzetelny sposób, a służy wybieleniu członków NSZ i uczynieniu z nich bohaterów, przemilczając fakt, iż tej obławy dokonali w porozumieniu z niemieckim okupantem, za to przedstawiając ich jako nieskazitelnych moralnie, oddanych Bogu i Ojczyźnie.
Pokaz filmu zorganizowała znana ze swojego nacjonalistycznego charakteru Fundacja Odzyskajmy Naszą Historię, a towarzyszyły mu prelekcja prezentującego skrajnie prawicowe, nacjonalistyczne i antysemickie poglądy publicysty Leszka Żebrowskiego oraz koncert nacjonalistycznego zespołu Pozytywka, mającego na swym koncie występ na neonazistowskim festiwalu Orle Gniazdo w otoczeniu faszystowskich symboli.

Niedawno mieliśmy do czynienia z dalszym wybielaniem działalności Brygady Świętokrzyskiej i Narodowych Sił Zbrojnych w ogóle, co tym razem miało miejsce na wystawie i 29 marca podczas tzw. spotkań ze źródłem historycznym w Archiwum Państwowym. Na smutną ironię zakrawa fakt, iż właśnie taka instytucja, jak Archiwum Państwowe do spółki z Instytutem Historii Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego w Kielcach zorganizowały wystawę, która zamiast pokazaniu prawdy, służyła jej zafałszowaniu i przedstawieniu NSZ w takim świetle, na jakie jest obecnie zapotrzebowanie polityczne.

I w końcu dzisiejsze spotkanie z wspomnianym już wcześniej Leszkiem Żebrowskim. Ma się ono odbyć w Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia”, a Leszek Żebrowski ma przedstawić fakty i mity na temat Narodowych Sił Zbrojnych. Znając jego skrajnie nacjonalistyczne, antykomunistyczne i antysemickie poglądy wątpliwe jest, aby był w stanie poddać fakty rzetelnej i obiektywnej ocenie i oddzielić je od mitów. Ponadto osoba, która swoimi wypowiedziami i publikacjami głosi nienawiść i wzbudza sprzeciw przedstawicieli wielu środowisk, od gmin żydowskich po organizacje broniące praw człowieka, nie powinna być powiązana z działalnością edukacyjną. W związku z tym wczoraj do Pani Naczelnik kieleckiej delegatury IPN dr Doroty Koczwańskiej-Kality wysłaliśmy wniosek o odwołanie spotkania z udziałem Leszka Żebrowskiego. Wciąż mamy nadzieję, że do niego nie dojdzie, jednak zorganizowaliśmy tę konferencję głównie ze względu na to, by wyrazić nasz protest przeciw coraz częstszym i czynionym w oficjalny sposób próbom przedostawania się do życia publicznego pełnej nienawiści skrajnie nacjonalistycznej i antysemickiej ideologii, którą próbuje się przebierać w szaty patriotyzmu.

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email